project
project
project
project

project:

Northorpe Hall Child and Family Trust

   

location:

Mirfield, West Yorkshire

   

status:

Complete Spring 2014

This was an interesting challenge. A 250 year-old cottage, unoccupied for almost 30 years, belonging to a local children's charity, the Northorpe Hall Child and Family Trust. An anonymous donor had offered to pay for it's renovation so that it could become supported living accommodation for two young adults with learning disabilities. The Cottage had very limited space, and it's future use required every inch to be usable. Both bedrooms, for example, had to have en-suite toilets and showers.


Structurally the building was relatively sound, although the gable end needed to be rebuilt to correct a long-standing bulge. Interior space was at a premium, but the addition of a small porch made a significant contribution to ensuring that the living accommodation was as spacious as possible.


The end result has been praised by the Trustees as welcoming and effective for its new use; and more importantly by the two tenants, who have settled very swiftly as they have made the move to independence that many people with learning disabilities never have as an option.

 

Our client had these kind words to share with regards to our working relationship; ‘We found Northlight Architecture to be responsive and flexible, and their immediate grasp of the purpose of the conversion enabled us to get off to a quick start, and to settle issues very swiftly as the building revealed its own challenges.'